Töltött Hold Gasztrovíkend
Hagyományteremtő céllal háromnapos téli evőbulit tartanak a Belvárosi Piacon február 5-7. között. A Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű rendezvényen az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építkező éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek. A főzés és árusítás egy-egy közösségi standon történik, miközben a Piac állandó üzletei és vendéglátóhelyei is nyitva tartanak.
Írta: Borigo
A pénteken és szombaton 11:00-22:00 óra között, vasárnap pedig 11:00-15:00 óra között zajló eseményen megjelenik a bázakerettyei Bonne Chance, a csopaki Márga Bisztró, a debreceni Ikon, a balatonfüredi Baricska Csárda, a veszprémi Chianti, a vonyarcvashegyi Bock Balaton, a soproni Erhardt, a badacsonytomaji Kishableány és a békési Kira cigányétterem is. Piaci kosztot készít Lázár Chef, Csíki Sándor (Food&Wine) szakíró, és Bakcsy Árpád is megmutatja, hogy nemcsak fényképezni, hanem főzni is tud. A vendégtermelők közt lesz a Chilion chilitermelő manufaktúra, a Vászolyi-sajtok, Buza Sándor a kolbászaival, tejtermékek, lekvárok, szarvasgomba és számos egyéb finomság. Igazi különlegességnek ígérkezik a Vörös Homár Halkereskedések szervezésében zajló Osztriga Fesztivál, ahol a kezdő és haladó ínyencek alaposabban megismerkedhetnek eme finomság számos típusával.
Az ingyenesen látogatható esemény már a Hold utcai bejáratnál kávéval, kürtős kaláccsal és bográcsban főtt halászlével fogadja az érkezőket, bent pedig igazi nyüzsgő, pezsgős hangulatra számíthatnak a vendégek a földszinten és galérián egyaránt. A vendégkonyhák közösségi standján lesz többek között zalai totyogós palacsinta, tejfölös kerekrépaleves füstölt hússal, kacsanyak kézzel vágott tésztával, vízikutya hot dog harcsahurkával, mille-feuille flódni, házi debreceni, mangalica rillette, pontyhalászlé bográcsban, malac kötözve, bodag, citrusos tokhal, keleméri birkapörkölt, cigánykáposzta, füstös csülkös pacal, szarvaspörkölt dödöllével, kínai sólet, marokkói kuszkusz, és még sok más.